Az elvonási tünetek nélkül, avagy mi lesz a nikotinnal?

Sokan gondolják, hogy a függésük a nikotinnal van kapcsolatban és amíg a nikotin a testükben jelen van, addig a függésükkel sem tehetnek semmit.
Tapasztalataim alapján ez egy kicsit másként lejátszódó folyamat.

Ha van kedve, egy kísérlet erejéig figyelje meg önmagát!

A testében hol érez érzést, amikor nem gyújthat rá?

Valahol jelentkezni fog egy érzés, amely az idő múlásával oly erős lesz, hogy minden figyelmét le fogja kötni és alig tud mellette másra figyelni, ettől akár ingerlékennyé is válhat.
Ezt a jelenséget nevezik levonási tüneteknek. Ezek az érzések a tudattalanban tárolt élmények miatt jelennek meg. És amikor rágyújt azonnal eltűnnek az érzések és a dohányos megnyugszik.

A nikotin egy ajzó szer, ami két órás felezési idővel ürül ki a testből. Amikor egy dohányos, elszív egy cigarettát akkor a nikotin felpörgeti éppen csak annyira, hogy ne hallja azt a “belső hangot”, ami az érzések révén megjelenik. Ez ahhoz hasonlít, mint amikor valaki nézi a tévét és a reklámok szignáljakor felkapcsolja a hajszárítót, mert nem szereti a reklámok “hazugságait” így a zajban nem fogja hallani a tévét. A találkozók során közös munkával – hogy a példánál maradjunk – egy olyan csatornát állítanánk be a “tévéjén”, amin nincsenek “reklámok”. Nézheti amennyit csak akarja, soha többet nem kell a “hajszárítóval” (vagyis a cigarettával) elnyomnia a nem kívánatos műsort.
A találkozót követően a legtöbben arról számolnak be, hogy már hazafelé nincs kedvük rágyújtani.