Garanciáról

Sok szolgáltató használja a garancia nyújtást, annak érdekében, hogy az ügyfelei bizalmát elnyerje. Kezdetben mi is használtuk ezt a módszert.

Miért szüntettünk meg a garancia vállalást?

1. Hogy növelhessük a leszokási arányt.

A jelentkezők egy része (kb. 20%) úgy gondolta, hogy az ő leszokásáért én vagyunk a felelősek. Úgy vélték, ha eljönnek egy találkozóra és befizetik a díjat, akkor nekik semmit sem kell tenniük, mintha egy fogorvosnál lennének – hátradőlnek a székben és a többit a szakember elvégzi magától. Így nem lehet leszokni a dohányzásról
A dohányzás szokását, maga a dohányos hozta létre, ő is képes megszüntetni, én csupán az utat tudom megmutatni, amin sikerrel járhat, így a változás közös munkánk eredménye. Olyan ez mintha a szokásait egy zsákban őrizné és én csak abban segítenénk, hogy a zsák, hogyan nyílik és mit érdemes Önnek kipakolnija belőle. Én nem nyúlhatok bele az Ön “zsákjába”.
Mi is lenne abból ha én mondanám meg, hogy Önnek hogyan kell viselkednie? Az Ön szabadságának korlátozása és ez se Önnek, se nekem nem hozhat jót, sőt még törvénybe is ütközne.

2. Hogy jelentősen csökkenthessük a leszokási program díját.

Amikor egy szolgáltatás árát tervezünk, azzal számolunk, hogy a garancia érvényesítése költségeket fog termelni, ezeket a költségeket bele kell számolni a szolgáltatás árába.

  • A jelentkezők 80%-a számára elegendő egyetlen találkozó a leszokáshoz, őket miért kellene plusz költségekkel terhelni?
  • A jelentkezők 0,5-1%-a az első 15 percben érzi,  hogy nem tud velem együtt dolgozni. Ekkor megköszönöm a bizalmukat és vagy átirányítom egy kollégához őket, vagy fizetés nélkül távoznak.
  • A jelentkezők kb. 19%-ból, 15-16% számára a második találkozó meghozza a leszokást, mert már pontosan tudják, hogy mi a folyamat és nekik mi benne a teendőjük és azt is tudják, hogy most-már könnyedén végre tudják hajtani a változást.
  • Marad kb.3-4% akik az első találkozó tapasztalatai alapján úgy gondolják, hogy ez a módszer nem nekik való, mert csak annyi történt, hogy valaki rábeszélte őket, hogy ezzel a módszerrel próbálják meg a leszokást. (Pl. a doktor úr a kórházban, vagy a házastársuk otthon…)

Ezekkel a változásokkal le tudtuk csökkenteni leszokás költségét több mint 60%-al. Így megfelelő számú ügyfelet tudunk kiszolgálni, egyedülálló minőségben.

Álljon itt demonstráció ként Éva története…
Éva 51 éves buddhista tanítómester, 27 éve meditál naponta 2-3 alkalommal, jártassággal rendelkezik sokféle mentális gyakorlatban. A cigarettáról való leszokás mégis kifogott rajta. Már 36 éve dohányzott amikor felkeresett. Naponta mindössze 10-14 szál cigarettát fogyasztott, de ettől már sehogyan sem tudott megszabadulni.
Az első találkozón nem tudtuk a teljes munkamenetet végrehajtani a tervezett 100 perc alatt. Amikor Éva kinyitotta a szemét, csak ennyit kérdezett:
– És akkor most jön az, hogy nem gyújthatok rá soha többé, akármit is érzek?
– Szerintem ma nem szokott le, – mondtam neki – ha úgy érzi, hogy rá kell gyújtania,  tegye meg, ne korlátozza és kényszerítse önmagát, attól csak feszült lesz és hízhat is. Egyikre sincs szüksége.
Éva ezen meglepődött és elgondolkodott.
Megbeszéltük a következő találkozót néhány nappal későbbre.
A második találkozó kb. 70 percet vett igénybe, ezalatt a teljes folyamaton végig tudtunk menni.
Amikor Éva kinyitotta a szemét csak ennyit mondott:
– Most leszoktam, és könnyebben ment mint gondoltam. – mosolygott derűsen.
– Most igen. – válaszoltam neki.
Éva pontosan érzékelte a különbséget a két találkozó hatása között.
Kipihenten távozott és azóta sem gyújtott rá és semennyit sem hízott.
(ennek már több mint 7 hónapja)