Cigi és a cukor

A dohányzás “szárít”. A dohányzás révén füst és az aromát rögzítő cukor (cigaretta típustól függően 8-18%) is bekerül a dohányos szervezetébe.

Könnyen megfigyelhető, ha cukorban gazdag élelmiszert fogyaszt, utána rövidesen vízre lesz szüksége. Amikor a dohányzás során cukor kerül a szervezetbe – vizet von el, más szavakkal, a cukor szeret sok vízben oldódni. Ez a folyamat sok évi dohányzás esetén egy lassú száradást hoz létre a szervezetben, még akkor is ha igyekszik elegendő vizet fogyasztani.
A füst is egy szárító folyamatot hoz létre. Gondoljon csak a sonkára, kolbászra, szalonnákra, füstölt hal féllékre, mind-mind a füst által lettek szárítva, tartósítva.
Azon a napon amikor leszokik a dohányzásról, a szervezete több vizet fog kívánni és azt remekül el is fogja tárolni, hiszen a sejtek a friss vízzel tisztítják magukat. Ez a folyamat, amennyiben Ön fogyaszt napi 2-3 liter vizet (Az üdítő ital itt nem számít víznek!) a testének sejtjeit feltölti. Ez a vízzel való feltöltődés csak egy visszatérés az egészséges állapotba.
Ez a feltöltődés kihat állóképességének megnövekedésére is, következményképpen akár 0,4 – 1,2 kg súly többletet is okozhat. Hiszen amihez viszonyítja a testsúlyát az az állapot egy kismértékben kiszáradt állapot volt éveken keresztül. Ez a súly gyarapodás azonban nem fog megjelenni a derékbőségének növekedésében, hiszen minden sejtje felvett egy picivel több vizet. Ettől még a teste formája semmit sem fog változni. Amennyiben Ön a dohányzás ideje alatt is fogyasztott 2-3 liter vizet és minimális kávét (hiszen a kávé is vízhajtó hatású) akkor valószínűleg 0-0,5 kg víz gyarapodást fog a testében megfigyelni, ami nem számottevő. A dohányzás “szárít”, tehát ha elhatározta, hogy leszokik, kezdheti azzal, hogy óránként megiszik 1 pohár vizet. Ezzel a módszerrel, könnyebb lehet a leszokása is és biztosabb a test tisztulása. Az első néhány napban, a nagyobb vízfogyasztással együtt jár a gyakori ürítés is, ami a tisztulás után csökkenni fog.